15 Ekim 2008 Çarşamba

Sam Amcanın Piliçleri ve " Gulf "çu Pasha' ların Misyonu, Komplo Teorileri

Ard arda yaşanmakta olan batık banka olayları ve Amerika'da Bush misyonunun irtifa kaybettiği kamuoyu nezdinde yitirilen desteğin hesabı sorulmak istenircesine milyonlarca vergi mükellefi ve yatırımcının birikimleri üzerinde belki de manüplasyon yapılarak yaratılan mali krizler bugün artık sınırlarını aşarak dünya piyasalarını da vurmakta.
Böylesi siyasi bir gücün; kapitalizmin kalbi,yüreği olmuş bir devin öngörü ve denetimden büsbütün uzak politikalar izleyerek bugün içine düştüğüne inandığımız durum acaba gercekten göründüğü gibi mi? Ardında asırların kolonyal ve pragmatist tecrübelerini barındıran latin kültürün böylesi açmazlara düşebileceğini hiç değilse bir oldu bitti kısalığında bu ekonomik faciaların yaşanması kabul edilebilir bir durum olmasa gerek.Bir kumarbaz gibi dünya siyaset sahnesinde elindeki kartları çok iyi karmayı ve kullanmayı bilmiş bu usta oyuncuların kumar masasından müflis bir şekilde çekilmeleri işin tabiatına aykırı bir durum.
Peki nedir bu yaşananların anlamı? vatandaşları üzerinde nerede ise ikinci bir " İkiz Kulelerin Vurulması " etkisi yaratan bu ekonomik şok ile ne amaçlanmış olabilir?
Aslında bu ve benzeri soruların cevabını en iyi şekilde zaman verecek bize! " Gulf " çu Pasha'lar ne zaman ortadoğu ve Afrika körfezlerinde boy göstermeye başladılar işte o andan itibaren gözlerden gizlenmeye çalışılan çöküşün bir anlamda siyasi itirafları yapılmaya başlanmıştı dünya üzerinde. I. Körfez Harekatı bu işin miladi dönüm noktası ise işte tam da bu zamanlarda gidişatı doğru okuyabilen Asyalı devletlerin bilgi,teknoloji ve ekonomi de yıldızları parlamaya başladı.
İnsanlık siyasi masal ve komplo teorileriyle duygusallığını teselli ederken aslında sosyolojik bir realite arzı endam etmekte, şiddet ve gerilimden nemalanan odaklar kitlelerin mağduriyet ve adalet psikolojileri karşısında siyaseten yeni bir hesaplaşma ile karşı karşıya gelmekteydiler.
Sam Amca'nın piliçleri yeni dönemlerde iştah kabartmaya yetecek kadar semiz ve göz alıcı olabilecekler mi ? hep birlikte göreceğiz.

Aydın AKDENİZ